‘Greenpeace-activisten mogen Rusland niet verlaten’

De opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise mogen Rusland niet verlaten. De advocaten van de milieuorganisatie denken dat de autoriteiten de niet-Russische opvarenden geen visum verstrekken, meldt Greenpeace vrijdag.

De Russische Onderzoekscommissie weigert de federale migratiedienst te vragen het Deense bemanningslid Anne Mie Jensen een visum te geven. De advocaten verwachten dat alle niet-Russische opvarenden dat lot treft.

De migratiedienst had eerder aangegeven geen visa te verstrekken totdat de dienst een direct verzoek daartoe van de commissie zou ontvangen. Vorige week vroegen de advocaten van de ‘Arctic dertig’ de commissie de migratiedienst zo’n verzoek te doen voor de buitenlandse opvarenden, zodat ze Rusland kunnen verlaten en terug kunnen keren als ze worden opgeroepen door de autoriteiten.

De weigering betekent volgens de milieuorganisatie dat de buitenlanders, onder wie twee Nederlanders, tijdens kerst en mogelijk nog tot lang daarna gedwongen zijn in Sint-Petersburg te blijven.

Rusland gaat met de weigering volgens Greenpeace in tegen een uitspraak van het Internationaal Zeerechttribunaal. Het tribunaal kwam vorige maand tegemoet aan de eis van Nederland dat het Greenpeace-schip Arctic Sunrise moet worden vrijgegeven en dat alle dertig opvarenden op vrije voeten moeten komen. Wel moest Nederland Rusland een borgsom van 3,6 miljoen euro betalen.

Eind november meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de bankgarantie voor het vrijgeven van de Arctic Sunrise rond is.
Nederland wil dat activisten Rusland ook mogen verlaten. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden medio september aangehouden. Ze zijn vorige maand op borgtocht vrijgelaten.

2013-12-13 12:13