Drie ex-militairen actief als jihadist

Drie ex-militairen zijn mogelijk actief als jihadist in Syrië of elders. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in antwoord op Kamervragen van de PVV.

De partij had opheldering gevraagd nadat in het nieuws was gekomen dat een ex-militair in Syrië vecht. Hennis schrijft dat die berichten waarschijnlijk kloppen. De jihadist had tussen oktober 2009 en juli 2010 de Algemene Militaire Opleiding gedaan. Daarna volgde hij kort twee vervolgopleidingen maar die werden allebei afgebroken. Hij heeft nooit bij een operationeel onderdeel gewerkt.

Naast deze persoon weet Defensie van twee andere ex-militairen dat zij mogelijk als jihadist in Syrië of elders vechten. Het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van deze mensen, zoals de PVV wil, wordt niet zomaar gedaan. Als zij terugkeren wordt eerst nagegaan of zij moeten worden vervolgd. Als zij onherroepelijk zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken, tenzij dit tot gevolg heeft dat ze helemaal geen nationaliteit meer hebben.

2013-12-14 11:53