Aantal overvallen daalt verder

Het aantal overvallen is in het afgelopen jaar verder gedaald. In de eerste elf maanden van 2013 werden ongeveer 1700 overvallen gepleegd, zeventien procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook het aantal straatroven is vergeleken met vorig jaar gedaald van ongeveer 8700 tot rond de zevenduizend.

Sinds het ministerie in 2009 begon met het terugdringen van het aantal overvallen werden elk jaar minder overvallen gepleegd. In 2009 stond de teller nog op bijna drieduizend.

De daling van de overvallen is dit jaar vooral sterk bij benzinestations, supermarkten en tankstations. Alleen het aantal overvallen op vrachtwagens is licht gestegen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil met Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekijken hoe het aantal overvallen op trucks kan worden teruggebracht.

Het aantal overvallen is volgens het ministerie teruggedrongen door de inzet van speciale overvalteams en helikopters. Ook wordt er meer gefocust op potentiële daders en is er een scherper toezicht op overvallers die vervroegd vrij zijn gekomen.

2013-12-16 10:41