Van Miltenburg: kritiek liever binnenskamers

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) had liever gezien dat de acht fractievoorzitters die haar zaterdag in de Volkskrant bekritiseren, deze kritiek binnenskamers hadden gehouden. Ze zou de media niet kiezen als platform voor dit soort onderwerpen, bevestigt een woordvoerder van Van Miltenburg zaterdag een reactie van haar in die krant. Meer dan dit wil ze voorlopig niet kwijt.

De Volkskrant concludeerde zaterdag na een rondgang dat acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer geen vertrouwen meer hebben in Van Miltenburg. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten zou wekelijks worden aangevuld. Het bekendste voorval dateert van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar ‘sturend optreden’ had verweten.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed dat als hij zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, hij alle fractievoorzitters om tafel had gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. “Daarna zou ik nadenken over wat ik verder moet doen.” Van Miltenburg kan dinsdag volgens Weisglas niet aan de gang gaan alsof er niks is gebeurd.

Of Van Miltenburg inderdaad voor zo’n aanpak als van Weisglas kiest, wil de woordvoerder niet zeggen. Voorlopig blijft het bij de reactie zoals die in de Volkskrant staat.

2013-12-14 15:36