Nederland stuurt geen troepen naar CAR

Nederland gaat geen troepen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) sturen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag gezegd. Mogelijk helpt Nederland wel met transporten, maar dat is nog niet zeker, benadrukte de bewindsman.

“We gaan zeker geen troepen sturen”, zei de minister volgens zijn woordvoerder voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega’s. “Dat is te veel voor ons om ook te doen.” Nederland stuurt ook al zo’n 380 mensen naar Mali, als bijdrage aan de VN-missie Minusma.

Frankrijk heeft 1600 militairen naar zijn voormalige kolonie gestuurd om de Afrikaanse vredesmilitairen te ondersteunen en de geweldsgolf in het land tot staan te brengen. Frankrijk vraagt zijn Europese partners een fonds te vormen voor de financiering van militaire interventies in het buitenland.

De andere Europese landen voelen weinig voor dat Franse plan. Timmermans zei daarover dat het plan ‘in dit stadium slechts een idee is’.

2013-12-16 12:47