Honderden oldtimers op het Malieveld

Het Malieveld in Den Haag stroomt vol automobilisten in oldtimers. Ze komen uit alle hoeken van het land om te protesteren tegen de motorrijtuigenbelasting. De auto’s kwamen rond het middaguur aan. “We mogen van de politie niet de stad in”, vertelt een van de initiatiefnemers van de actie. “We zijn nu al met honderden.”

“We zijn zwaar teleurgesteld. Dit is niet zoals we het hadden voorgesteld”, aldus de initiatiefnemer. De groep had graag door de stad gereden om een statement te kunnen maken. De politie leidt de automobilisten naar het Malieveld.

Burgemeester Jozias van Aartsen was niet op de hoogte van de actie. “We hebben geen noodverordening afgekondigd, maar ze hebben deze demonstratie niet aangekondigd dus hebben we ad hoc maatregelen moeten treffen”, laat een woordvoerder van de burgemeester weten. Ongeveer vierhonderd oldtimers worden in de binnenstad verwacht.

Voorlopig neemt de gemeente nog geen andere maatregelen dan de oldtimers naar het Malieveld te leiden. “De openbare orde en veiligheid krijgen voorrang”, laat de gemeentewoordvoerder weten. “Er moeten natuurlijk nog wel ambulances door de straten kunnen rijden.”

De oldtimersbezitters willen om 17.45 uur een petitie aan bieden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De groep protesteert tegen de aanpassing van de wet waardoor veel oldtimers weer motorrijtuigenbelasting moeten betalen. De petitie is ruim zeventienduizend keer ondertekend.

2013-12-16 13:02