Beloning voor goed scorende mbo’s

Mbo’s die goed presteren worden vanaf 2015 extra beloond. De scholen krijgen meer geld als ze het onderwijsniveau verhogen, voortijdig schoolverlaten terug weten te brengen en goed aansluiten op het bedrijfsleven. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekendgemaakt.

Voor het extra belonen van goede mbo’s is ongeveer 250 miljoen euro beschikbaar. Dat is zeven procent van het totale budget voor het middelbaar beroepsonderwijs. Het geld was al opzijgezet in het regeerakkoord.

De zeventig roc’s in Nederland moeten bij iedere opleiding duidelijk maken wat het arbeidsperspectief is. Dat moet ook het aantal ‘pretstudies’ verkleinen. Volgens Bussemaker is het belangrijk dat studenten een gerichte studiekeuze kunnen maken door duidelijk te krijgen wat opleidingen precies te bieden hebben.

“Dat vraagt om betrouwbare, inzichtelijke en vergelijkbare informatie over opleidingen”, aldus Bussemaker in een schriftelijke toelichting. Ze wil ook dat toptalenten meer kansen krijgen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Bussemaker probeert het mbo-onderwijs op verschillende manieren te verbeteren. Eerder deze maand legde ze hoge salarissen van mbo-bestuurders aan banden.

2013-12-16 14:10