Havenmedewerkers aangehouden voor smokkel cocaïne

Vijf medewerkers van de Rotterdamse haven worden ervan verdacht meegewerkt te hebben aan de smokkel van minstens zevenhonderd kilo cocaïne. Het vijftal en zes medeverdachten konden de afgelopen maanden worden aangehouden door rechercheurs van de zeehavenpolitie.

De vijf havenmedewerkers zijn een vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, uitzendkrachten die in de overslag werkten en een reparatiemonteur die op verschillende terreinen werkzaam was. De politie kreeg eerder dit jaar informatie over de vrachtwagenchauffeur en stelde een onderzoek in. De man zou mensen tegen betaling afzetten in de haven.

De eerste drie verdachten van de groep werden eind oktober al aangehouden. Zij worden gezien als de organisatoren. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en twee Amsterdammers van 27 en 29 jaar. Bij huiszoekingen werden geld, vuurwapens en sieraden in beslag genomen.

De andere verdachten konden de afgelopen weken worden ingerekend. Het gaat om mannen in de leeftijd van 23 tot 48 jaar uit Rotterdam en Spijkenisse. Zij worden verdacht van de voorbereiding van de drugstransporten.

De cocaïne werd verpakt in sporttassen die meegingen met reguliere ladingen. Deze zogenoemde rip-off is een ontwikkeling van de afgelopen twee jaar zo melden de douane, zeehavenpolitie en de Fiod. Het betreft volgens de opsporingsinstanties een verschuiving binnen de smokkel van met name cocaïne.

2013-12-16 15:04