Categories Nieuws Artikelen

Agent mierenneuker noemen geen aanrader

Een agent voor mierenneuker uitmaken mag inderdaad niet altijd. Vorig jaar oordeelde de Hoge Raad in een geval dat het niet strafbaar is om een agent mierenneuker te noemen en dat dit per geval moet worden bekeken. In een andere zaak oordeelt de Hoge Raad nu dat terecht een boete van 250 euro is opgelegd.

In de uitspraak van vorig jaar oordeelde de hoogste rechter dat de man die dit een agent had toegebeten dit niet als belediging had bedoeld. De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties in de Tweede Kamer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde dat het uitschelden van een agent voor mierenneuker niet past bij een ‘wellevende manier van met elkaar omgaan’.

De zaak waarin dinsdag uitspraak is gedaan draaide rond een twintiger die met zijn scooter op de rollerbank werd gezet. De uitkomst van die controle was waarschijnlijk niet naar zijn tevredenheid, want hij maakte de agenten die hem controleerden drie keer uit voor mierenneuker. Omdat er meer jongeren op de controleplaats stonden voelden de agenten zich in hun goede naam en eer aangetast en hielden ze de man aan voor belediging van een ambtenaar in functie.

2013-12-17 14:04