Acht jaar en tbs voor moord op ex (17)

De 19-jarige Jacco R. moet acht jaar de cel in voor het doodsteken van zijn 17-jarige ex-vriendin. De rechtbank in Assen veroordeelde de man uit het Drentse Nietap dinsdag ook tot tbs met dwangverpleging. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

R. bracht Annemieke van Dijk op 2 juli met 27 messteken om het leven. Ze had een paar dagen eerder hun relatie uitgemaakt. De rechtbank acht bewezen dat R. het mes van huis meenam toen hij het meisje ging opzoeken. Ook het feit dat hij handschoenen had aangetrokken voordat hij de tiener neerstak, wijst volgens de rechtbank op een vooropgesteld plan.

De broer van het slachtoffer was in de woonkamer toen de steekpartij plaatsvond. Hij hoorde zijn zus gillen en trof R. aan en zijn zus in een plas bloed. Het meisje overleed door bloedverlies omdat R. haar in de aorta en halsslagader had gestoken.

R. verklaarde in de rechtbank Van Dijk niet met voorbedachten rade te hebben neergestoken. Hij kon zijn emoties niet de baas en trok naar eigen zeggen een mes uit een la. De moeder van het slachtoffer verklaarde echter het mes niet te kennen.

Deskundigen hebben vastgesteld dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar werd verklaard. De rechtbank legde hem tbs op om herhaling te voorkomen.

2013-12-17 15:04