Fouten bij afhandeling storing telefoontap Van Rey

De stroomstoring die ervoor zorgde dat een gesprek tussen de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet is opgenomen is ten onrechte niet gemeld bij politie en justitie. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in antwoord op Kamervragen.

Bij storingen moeten de gebruikers direct op de hoogte worden gesteld zodat politie en justitie weten dat er kans is dat gesprekken niet zijn opgenomen. In het geval van dataverlies moet altijd een proces-verbaal worden opgesteld, maar dat is nu ook niet gebeurd.

De minister schreef eerder in een brief al dat op 20 september vorig jaar vijftig minuten lang de gesprekken van zo’n tweeduizend nummers niet zijn opgenomen door een stroomstoring in een van de delen van het tapsysteem van de politie. In dit tijdsbestek voerde Van Rey vijf telefoongesprekken, waaronder dat met Teeven.

Tweede Kamerleden hadden nog veel vragen over de eerste brief van Opstelten. Ze wilden onder meer weten hoeveel taps verloren zijn gegaan door storingen in het systeem. Vorig jaar waren er tien storingen met dataverlies en dit jaar zes, antwoordt de bewindsman op die vraag.

De beschikbaarheid van het tapsysteem is met meer dan 99 procent echter hoog, benadrukt Opstelten. Niettemin zijn storingen waarbij data verloren gaan ‘zeer onwenselijk’. Ze kunnen niet worden uitgesloten, maar moeten wel zo veel mogelijk worden voorkomen, aldus Opstelten.

2013-12-17 15:22