Dekker dreigt met maatregelen in passend onderwijs

Scholen die niet op tijd klaar dreigen te zijn met de geplande hervormingen voor het passend onderwijs krijgen te maken met maatregelen. “Een aantal van hen moeten we achter de broek aan zitten”, zegt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker dinsdag in NRC Handelsblad. Treuzelende scholen krijgen mogelijk een bewindvoerder.

Volgens Dekker zijn sommige scholen tot nu toe vooral bezig geweest met het samenstellen van samenwerkingsverbanden en de verdeling van het beschikbare geld, maar is het vanaf nu tijd om naar de inhoud te kijken. De staatssecretaris vindt dat ouders en leraren daar nauw bij betrokken moeten worden.

In het nieuwe stelsel, dat op 1 augustus 2014 ingaat, stemmen scholen in regionaal verband met elkaar af welke extra ondersteuning kinderen met een handicap of gedragsproblemen kunnen krijgen. Ze verdelen ook het geld dat daarvoor beschikbaar is.

Een bewindvoerder staat nog niet meteen op de stoep bij scholen die volgens de staatssecretaris te lang talmen. Dat zou pas ‘laat in het voorjaar van 2014’ gebeuren.

In Nederland krijgen 282 duizend kinderen extra begeleiding in het onderwijs. Daarmee is 2,4 miljard euro per jaar gemoeid. Dekker ontkent dat de hervorming van het passend onderwijs een bezuinigingsmaatregel is. “Dat is de grootste onzin. Het geld voor de huidige plekken garandeer ik.”

De Tweede Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over de hervormingen.

2013-12-17 16:23