‘Aangifte imam na bedreigingen radicale moslims’

De Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani heeft aangifte gedaan van bedreigingen door radicale jongere moslims. Ook het CDA-raadslid en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga wordt vanwege zijn gematigde standpunten bedreigd en heeft aangifte gedaan, schrijft de Volkskrant woensdag.

Elforkani neemt in zijn preken afstand van de jihadgang. Hij wordt volgens de krant op straat bespuugd en uitgemaakt voor afvallige, hypocriet en verrader. Wijbenga kreeg een lading beledigingen over zich heen nadat hij Syriëgangers en hun sympathisanten in de Volkskrant ’tikkende tijdbommen’ noemde. Een roc-leerling stuurde hem via Twitter een afbeelding van een zwarte vlag met daarop een kalasjnikov. “Ik waarschuw je, beledig de islam niet”, stond daar in hoofdletters en met uitroeptekens bij.

Op drie adressen waar Wijbenga verblijft, zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Voor een debat over de strijd in Syrië in het Partycentrum Noord in Amsterdam paste hij een kogelvrij vest. Vanwege de extra veiligheidsmaatregelen -er liepen onder meer agenten in burger rond- droeg hij het uiteindelijk niet. Voor het debat waren ook radicale jongeren uitgenodigd. Een van hen boycotte het debat omdat hij niet met Elforkani aan tafel wilde zitten.

Wijbenga en Elforkani zien volgens de krant een beperkte, maar groeiende groep geradicaliseerde jongeren die als een soort ‘jihad-hooligans’ te werk gaan. Ze liggen niet alleen op internet op ramkoers, maar intimideren ook op straat en in moskeeën. Imams die in hun ogen te gematigd zijn, worden uitgemaakt voor huichelaar, ongelovige of afvallige. Elforkani wijst er in de krant op dat zulke woorden in het kader van de Al-Qaida-ideologie bedreigend zijn. “Een ongelovige mag worden gedood.”

2013-12-18 06:47