Finland koopt 100 tanks Nederland

Finland koopt ‘zo goed als zeker’ honderd tanks van Nederland. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) woensdagavond in Pauw & Witteman.

Nederland wil al langer van zijn Leopard-tanks af. Dat ze in Finland nog wel nut kunnen hebben, zou komen doordat de situatie daar anders is. “De Finnen leven in een andere omgeving. Ze hebben ook een ander dreigingsbeeld met een andere buur”, zei de minister, doelend op Rusland.

Het ministerie van Defensie wilde de tanks vorig jaar voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen, maar een Kamermeerderheid stak daar toen een stokje voor uit vrees dat ze zouden worden ingezet bij mensenrechtenschendingen. Hennis wilde niet bevestigen dat Finland tweehonderd miljoen euro voor de tanks betaalt. “Dat gaat u niets aan. Dat is commercieel vertrouwelijk.”

Na het mislukken van de deal tussen Nederland en Indonesië verkocht Duitsland uiteindelijk 104 tanks, zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta.

2013-12-19 11:53