Jihadgangster (15) tegengehouden in Den Haag

Een 15-jarig meisje dat naar Syrië wilde reizen is woensdag in Den Haag tegengehouden. Dat zei hoofd van de inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee vrijdagavond in Nieuwsuur. In het televisieprogramma sprak hij zijn zorgen uit over het toenemende aantal jihadgangers naar Syrië.

Sommige jongeren die uit Syrië terugkomen in Nederland zijn ‘gestaald’ in de ideologie, anderen hebben gevechtservaring opgedaan of zijn getraumatiseerd. Sommigen komen terug met een combinatie van die drie, gaf Bertholee aan. Vaak gaat het om nog jonge mensen, ook vrouwen, zei hij.

Het hoofd van de AIVD zei verder dat de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden het werk van de inlichtingendienst bemoeilijken en een gevaar voor de veiligheid vormen. Door de onthullingen liggen er namen van medewerkers en bronnen op straat, evenals hoe de AIVD opereert. De objecten van onderzoek kunnen daardoor nog beter op hun ‘veiligheid’ gaan letten dan ze deden. “Uiteindelijk is het feit dat onze werkwijzen op straat liggen een gevaar voor onze veiligheid”, aldus Bertholee.

2013-12-20 23:02