Van Rijn wil minimumleeftijd e-sigaret

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) is van plan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen voor de verkoop van elektronische sigaretten. Van Rijn vindt het onwenselijk wanneer jongeren die niet roken een nicotineverslaving zouden opdoen door gebruik van de e-sigaret, antwoordt hij vrijdag op vragen van de PvdA.

Hoe Van Rijn de invoering van de minimumleeftijd vorm wil geven, laat hij nog weten. De staatssecretaris geeft verder aan tv-reclame waarin de suggestie wordt gewekt dat het gebruik van de e-sigaret zonder risico’s is zorgelijk te vinden.

Eind vorige maand meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat elektronische sigaretten giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten en verslavend zijn. Het RIVM adviseerde de sigaretten niet te gebruiken in de buurt van kinderen. Zwangere vrouwen zouden ze ook niet moeten roken vanwege de nicotine die erin zit.

Het RIVM stelde zich verder zorgen te maken om het feit dat er geen regelgeving is voor de fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van en reclame voor e-sigaretten. Ook is het instituut bang dat ex-rokers weer gaan roken. Jongeren zouden kunnen worden aangezet met roken te beginnen.

2013-12-20 20:58