NVWA: veel mis met blusdekens

Een deel van de blusdekens die in Nederland worden verkocht zijn niet geschikt voor het blussen van olie- en vetbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vier van de twaalf onderzochte dekens vatten vlam.

Bij aantal dekens komt bovendien veel rook vrij. Dat kan gevaarlijk zijn bij inademing en omdat de rook het zicht op een vluchtweg ontneemt. De meeste dekens hebben bovendien tekortkomingen in de gebruiksaanwijzingen.

De NVWA raadt mensen die een blusdeken willen kopen aan goed op te letten of de deken wel geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Ze moeten niet uitsluitend afgaan op de verpakking, maar ook de verkoper, leverancier of fabrikant raadplegen.

De dienst noemt geen merken of typen omdat niet alle blusdekens onderzocht zijn. “Door de gegevens over de twaalf geteste dekens openbaar te maken, zouden we de indruk wekken dat de overige dekens veilig zijn”, aldus de NVWA op Facebook. “Die garantie kunnen we niet geven.”

Het onderzoek werd gehouden nadat de Brandwonden Stichting in september aan de bel had getrokken over bepaalde blusdekens die niet zouden werken. De stichting adviseert geen blusdeken te gebruiken voor het blussen van olie- en vetbranden in de keuken. Andere kleine brandjes kunnen wel volgens de stichting wel met een blusdeken worden gedoofd.

De NVWA heeft de branche op de hoogte gebracht van de testresultaten en ziet erop toe dat de dekens worden verbeterd zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

2013-12-23 12:03