Meer moorden gepleegd in 2013

Het aantal moorden in Nederland is dit jaar gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een week voor het einde van het jaar staat de teller op 150, blijkt maandag uit de jaarlijkse moordlijst van Elsevier. Vorig jaar werden 142 moorden gepleegd, het laagste aantal sinds het weekblad de lijst opstelt.

Amsterdam en Rotterdam voeren de lijst ook dit jaar weer aan. In Amsterdam vielen tot nu toe 21 slachtoffers en in de Maasstad twintig. Vorig jaar werden in beide steden samen veertien mensen om het leven gebracht. In Den Haag vielen drie slachtoffers, tegenover twaalf een jaar eerder. De Utrechtse teller staat op een slachtoffer, twee minder dan in 2012.

Het weekblad noemt het aantal liquidaties opvallend. Het zijn er zeker dertien. De meeste slachtoffers zijn van Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse komaf en het motief lag meestal in het drugsmilieu.

Achttien slachtoffers vielen bij meervoudige moorden, van wie zeven bij familiemoorden. Onder hen ook de broertjes Julian en Ruben uit Zeist, die in mei door hun vader om het leven werden gebracht.

Het aantal moorden schommelt de laatste jaren rond de 150. In de periode tussen 1992 en 2001 werden gemiddeld 253 moorden per jaar gepleegd. Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers.

2013-12-23 13:08