Agent vrijgesproken van doodslag Rishi

De agent die in november vorig jaar de 17-jarige Rishi Chandrikasing neerschoot op station Hollands Spoor is vrijgesproken van moord en doodslag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald, meldt Omroep West. Het OM eiste ontslag van rechtsvervolging, omdat de agent terecht aanhoudingsvuur gebruikte nadat Rishi zich onttrok van zijn aanhouding.

De agent zegt te hebben gericht op het been van de jongen. Volgens de officier van justitie kan de agent strafrechtelijk niets kan worden verweten. Het OM stelde het ‘zeer te betreuren’ dat Rishi om het leven kwam bij het incident.

De nabestaanden van Rishi vreesden een lichte straf en eisten begin van de maand verzwaring van de aanklacht tegen de agent. Het OM voegde daarop moord toe aan de tenlastelegging, zodat de rechter daar ook naar zou moeten kijken. Justitie eiste vrijspraak van moord omdat voorbedachte rade in de zaak niet is bewezen.

De politie kreeg in de ochtend van 24 november 2012 een melding dat een man met een vuurwapen zou dreigen op het station Hollands Spoor. Drie agenten benaderden Rishi met getrokken pistolen en sommeerden hem te blijven staan. Hij rende echter weg en werd na een korte achtervolging neergeschoten.

Uit onderzoek van het OM bleek dat de politie kort na het incident de jongen onterecht had doodverklaard. Ambulancepersoneel constateerde negen minuten na het schot, dat de jongen nog in leven was. Het OM besloot de agent die Rishi te vroeg doodverklaarde niet strafrechtelijk te vervolgen, omdat geen sprake was van opzet.

2013-12-23 13:37