Ook kersttoespraak Willem-Alexander uitgelekt

De eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander is uitgelekt. Vorig jaar lag de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al vroegtijdig op straat. Het script van de autocue van de koning is terug te vinden op een onbeveiligde internetpagina van de publieke omroep, zo meldt Nu.nl.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die vorig jaar ook al de fout ontdekte op de server van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) waardoor de speech van Beatrix te zien was. De RVD kondigde destijds aan de beveiliging aan te scherpen. Dat de speech nu weer op straat belandt is volgens Roeleveld daarom ‘erg pijnlijk’.

UPDATE:

 De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is uitgelekt doordat iemand het ondertitelingssysteem van teletekst heeft gehackt. Dat zegt de NOS in een reactie op het lekken van de speech. Nu.nl bracht de tekst als eerste naar buiten. Anne Jan Roeleveld, die vorig jaar de laatste kersttoespraak van Beatrix ook voortijdig ontdekte, had het document gevonden.

De tekst is door de NOS vooraf naar de afdeling gestuurd die zorg draagt voor ondertiteling voor doven en slechthorenden. Daar stond het onbeveiligd op een website die benaderd kon worden door het adres in te typen in een browser. De tekst kon worden gevonden door de datumnotatie in het adres van de tekst van vorig jaar aan te passen.

Vorig jaar lekte de tekst op dezelfde manier uit, maar toen was het de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) die in de fout ging met een onbeveiligd adres. Toen lekte de video van de vooraf opgenomen speech uit. De RVD kondigde toen beterschap aan en wil niet reageren op het lek en verwijst naar de NOS.

De NOS zegt het incident ‘buitengewoon te betreuren’. Er wordt nog nagegaan hoe dit precies heeft kunnen gebeuren.