Zware windstoten langs de kust

Langs de kust komen vrijdagochtend al zware windstoten voor. In Zeeland werden voor 07.00 uur al windsnelheden van 93 kilometer per uur gemeten, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Langs de kust is het met windkracht 8 stormachtig. Tussen 08.00 en 10.00 uur kan er in de kop van Noord-Holland en op de Wadden even sprake zijn van zuiderstorm met windkracht 9.

De hoge windsnelheden worden net als de storm eerder deze week veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Schotland. In die regio is vrijdag opnieuw sprake van noodweer. Boven de Britse eilanden staat windkracht 10 en dat kan toenemen tot orkaankracht 12.

Als het opnieuw tot een storm komt, is het elf jaar geleden dat het binnen een jaar zo vaak heeft gestormd. In 2002 kwam het alleen al in februari zes keer tot storm. De zwaarste storm van dit jaar was die van 28 oktober. Omdat er toen nog veel blad aan de bladeren zat was er veel schade.

Als het vrijdag al tot een storm komt, houdt die niet lang aan. In de middag zwakt de wind al af, al blijft het wel stevig doorwaaien. Tegen de avond wordt meer regen verwacht. De komende dagen blijft het regenachtig en winderig.

2013-12-27 07:28