Bovag wil ongure rijinstructeurs weren

Instructeurs van rijscholen die lid willen worden of blijven van de Bovag moeten vanaf medio volgend jaar een verklaring omtrent het gedrag (vog) laten zien. De brancheorganisatie zegt daarmee te willen voorkomen dat onfrisse instructeurs lid worden. Het aantal rijscholen is de laatste jaren flink toegenomen.

De directe aanleiding om voortaan een vog te eisen is een ruzie tussen twee rijinstructeurs in Rijswijk. Bij een van hen werd een vuurwapen aangetroffen. “Dat gaat te ver,” vertelt een woordvoerder van de Bovag. “Leerlingen zijn vaak jong en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn.”

In eerste instantie moeten nieuwe leden een vog laten zien. Daarna wordt ook van instructeurs van de duizend huidige leden een bewijs van goed gedrag gevraagd. Wie dat niet kan of wil laten zien, wordt eruit geknikkerd.

“De meeste rijschoolhouders kunnen zich hierin vinden”, vertelt de zegsman. Voordat de maatregel van kracht kan worden, moeten eerst de statuten worden aangepast. Van de zevenduizend rijscholen in Nederland zijn er duizend aangesloten bij de Bovag.

Bovag hoopt met de maatregel een begin te kunnen maken met de aanscherping van de beroepseisen van rijinstructeurs in het algemeen. De vereniging heeft naar eigen zeggen meerdere keren tevergeefs aangeklopt bij minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om het toelatingsbeleid van nieuwe rijscholen en instructeurs landelijk aan te pakken.

“Schultz vindt dat het een probleem is dat we zelf moeten oplossen”, aldus de woordvoerder. “Het bevreemdt ons dat de minister de kop in het zand steekt.”

De Vereniging Rijschool Belang (VRB) trok eerder deze maand al aan de bel omtrent het grote aantal rijinstructeurs dat de verplichte opfriscursus niet meer volgt. Tien tot vijftien procent van de instructeurs zouden de cursus laten schieten, onder meer vanwege de hoge kosten.

2013-12-27 12:45