December in top tien warmste maanden

December van dit jaar staat op een gedeelde zesde plaats in de top tien van warmste decembermaanden ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt op ongeveer 5,8 graden, terwijl het normaal 3,7 graden is, meldt het KNMI vrijdag in zijn jaaroverzicht.

Het kwik steeg deze maand meerdere keren tot boven de 10 graden en in het Limburgse Ell werd het op 16 december zelfs 13,5 graden. De lente viel dit jaar juist een stuk kouder uit. In veertig jaar was het voorjaar niet zo koud. De koudste temperatuur werd in januari in het Gelderse Herwijnen gemeten. Het werd daar toen -18 graden.

Dit jaar waren er dertien ijsdagen, waarbij het de hele dag onder de nul graden blijft, tegenover acht gemiddeld. Het aantal dagen waarin de temperatuur onder het vriespunt dook kwam uit op 64, tegenover 58 normaal. Tegelijk was er meer zon dan gebruikelijk. De zon liet zich 1705 uur zien, tegenover 1639 gemiddeld. In Den Helder scheen de zon met 1880 uur het meest. Het Gelderse Deelen had met 1480 uur de minste zon.

Dit jaar regende en sneeuwde het minder dan in andere jaren. Er viel in totaal 750 millimeter tegenover 849 millimeter normaal. De meeste neerslag viel in Hoek van Holland, waar 895 millimeter werd opgevangen. Den Helder valt ook hier in gunstig opzicht op: daar viel slechts 620 millimeter.

2013-12-27 12:04