Ombudsman onderzoekt slechte lucht detentiecentrum

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat kijken naar de situatie in het detentiecentrum voor illegale vreemdelingen in Zeist. Aanleiding is een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in een van de gebouwen van het detentiecentrum zo slecht is, dat vreemdelingen die er opgesloten zitten er ziek van worden.

In de uitzending die vrijdagavond wordt uitgezonden stelt een inspecteur dat vreemdelingen volgens artsen van het detentiecentrum klachten hebben die serieus moeten worden genomen. Het ministerie van Justitie zou al in 2010 op de hoogte zijn gesteld van de slechte luchtkwaliteit, maar sindsdien zou het er alleen maar erger zijn geworden.

Op basis van uitlatingen van de Inspectie voor de Sanctietoepassing geeft de Nationale Ombudsman vrijdag op Radio 1 aan te vinden dat het betreffende gebouw dicht moet. Brenninkmeijer betwijfelt of de zaken in het detentiecentrum wel goed zijn georganiseerd.

“Hoe je het ook organiseert, het resultaat moet voldoende zijn”, zegt Brenninkmeijer. “Zoals nu gepresenteerd is, rijst de vraag of dat wel zo is, zeker als hier al twee jaar sprake van is. Dat punt moeten we onderzoeken.”

Brenninkmeijer kondigde donderdag aan te gaan onderzoeken welke beperkingen vreemdelingen die vastzitten in afwachting tot hun uitzetting ervaren. Aanleiding is een staking van vreemdelingen in Rotterdam vorig jaar. Hij wil weten hoe die beperkingen zich verhouden tot hun rechten en of vreemdelingenbewaring minder belastend voor mensen zou moeten zijn.

Dit onderzoek begint volgens Brenninkmeijer met het detentiecentrum in Rotterdam. “Maar gezien deze uitzending is het haast onvermijdelijk dat het onderzoek zich verbreedt tot andere detentiecentra.”

20 januari 2012, 13:48
©novum