Politie redt wietoogsters van ‘wisse dood’

Zes wietkwekers zijn maandagochtend aan de dood ontsnapt door een politie-inval. Ze waren wiet aan het oogsten en hadden een zogenoemde CO2-kachel zonder afvoer aangezet, waardoor ze bewusteloos hadden kunnen raken.

De zes mannen van 26 tot 36 jaar waren aan het werk in Amsterdam-Zuidoost. Omwonenden die een zware, zoete geur roken hadden de politie getipt, die besloot poolshoogte te nemen bij de woning in de K-buurt. Omdat niet open werd gedaan, forceerden agenten de deur, waarop de mannen met een berg henneptoppen werden aangetroffen in de zitkamer.

De oogsters, die vanwege de kou een kachel uit de plantageruimte hadden gepakt, reageerden afwezig. De kachel bleek een gevaarlijke CO2-kachel die bedoeld is om lucht in een kwekerij te verwarmen en koolstofdioxide produceert om wietplanten sneller te laten groeien, legt de projectleider opsporing van het korps Amsterdam-Amstelland uit.

“Maar deze kachels produceren ook koolstofmonoxide. Dat is een sluipmoordenaar voor mensen. Aanwezigen in de ruimte raken eerst bewusteloos, daarna is het over en uit.” Een van de mannen was misselijk en had hoofdpijn, de eerste verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. “Hij schrok enorm toen ik hem erop wees dat ze vermoedelijk aan de dood ontsnapt zijn”, zegt de projectleider.

De zes zijn na verhoor met een dagvaarding naar huis gestuurd, volgens de politie ongetwijfeld opgelucht.

20 januari 2012, 13:07
©novum