Categories Nieuws Artikelen

Aantal branddoden gestegen

Branden in gebouwen hebben dit jaar aan 52 mensen het leven gekost. Dat zijn er meer dan in de periode 2009-2012, toen het gemiddelde op 43 lag. Dat maakte het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dinsdag bekend. Vorig jaar kwamen 42 mensen om bij gebouwbranden.

Van de 52 mensen die in 2013 omkwamen door een brand in een gebouw, stierven er 45 bij een woningbrand. Zeven kwamen om in een loods, bedrijfspand of windmolen.

Volgens het instituut kwamen opvallend veel mensen om door een brand die is ontstaan bij het koken en door haperende elektrische apparatuur, zoals frituurpannen. Onder de slachtoffers waren relatief veel ouderen.

Het instituut is bang dat het aantal branddoden de komende jaren stijgt doordat mensen langer thuis blijven wonen. “Vergeetachtigheid, het niet weten wat te doen bij brand en het niet meer zelfstandig kunnen vluchten kunnen belangrijke oorzaken zijn die wij verder gaan onderzoeken”, zegt René Hagen van de Brandweeracademie in een verklaring.

2013-12-31 14:37