Supermarkten vrezen meer geweld door alcoholwet

Supermarktmedewerkers maken zich zorgen over de nieuwe alcoholwet. Met name kassamedewerkers vrezen voor fysiek geweld rondom de verkoop van alcohol aan jongeren. Dat blijkt donderdag uit een onafhankelijk onderzoek dat CNV Dienstenbond heeft laten uitvoeren. Volgens de bond zijn het vaak de jonge caissières die de maatregel moeten handhaven.

Een op de vijf supermarktmedewerkers verwacht dat de wet leidt tot meer fysieke agressie. Meer dan de helft (55 procent) vreest dat het gevloek en gescheld gaat toenemen. Cao-onderhandelaar Fedde Monsma van CNV noemt de cijfers ‘schokkend’.

“De druk om naar legitimatie te vragen wordt groter, maar de druk om te verkopen is vaak nog groter”, zegt Monsma in een verklaring. “Klanten begrijpen niet waarom ze zich moeten legitimeren en willen vaak niet meewerken. Caissières zijn zelf vaak jongeren en krijgen dan allerlei verwensingen en bedreigingen naar hun hoofd.”

In Nederlandse supermarkten werken meer dan 260 duizend mensen. Van hen is tachtig procent jonger dan 23 jaar. Zestien procent van hen geeft aan wekelijks of vaker te maken te hebben met incidenten bij de verkoop van alcohol. In 63 procent van de gevallen gaat het om vloeken of schelden tegen het kassapersoneel.

Monsma pleit voor een legitimatieplicht voor alle leeftijden en heeft werkgevers gevraagd ervoor te zorgen dat alle kassamedewerkers een veiligheidstraining hebben gehad als ze in dienst treden en dat ze zelf ten minste ook 18 jaar zijn als ze alcohol afrekenen met klanten. “Desnoods organiseren ze aparte alcoholkassa’s waar alleen oudere en getrainde caissières kunnen werken.”

Supermarktmedewerkers die te maken hebben met incidenten kunnen zich melden op het Meldpunt Alcohol en Agressie in Supers. De meldingen op ikwerkindesupermarkt.nl/meldpunt moeten de politiek en werkgevers overtuigen dat maatregelen niet op zich kunnen laten wachten.

Supermarkten mogen sinds 1 januari geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

2014-01-02 12:00