Categories Nieuws Artikelen

Aboutaleb roept op tot omkijken naar een ander

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft in zijn nieuwjaarstoespraak een oproep gedaan tot ‘saamhorigheid en omkijken naar een ander’. Hij deed dit naar aanleiding van de Rotterdamse vrouw die in november, tien jaar na haar overlijden, werd gevonden in haar woning.

Volgens de burgemeester is zijn stad een stad van mensen, maar ziet hij daarin uitersten. “Aan de ene kant zijn er heel veel Rotterdammers die investeren in de samenleving. Gewoon uit persoonlijke overtuiging en vanwege toewijding aan de stad.” Maar er is volgens Aboutaleb ook een andere kant. “De eenzame dood van mevrouw De Bruin heeft veel van ons beziggehouden. Het is triest dat zij tien jaar lang door niemand werd gemist.”

Hij riep daarom op tot saamhorigheid en zei daarbij dat het niet de overheid alleen is die verantwoordelijk is voor een gebrek daaraan. “Daarin ligt een taak voor ieder van ons. Als je wilt dat er naar je om wordt gekeken, moet je zelf ook omkijken naar een ander. Dat is lastig, ik weet het, maar het betaalt zich terug.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten, gebruikte Aboutaleb een citaat van Nelson Mandela. “Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan. Dat zie ik als onze opdracht voor 2014. Op naar een stad van excellentie, tolerantie en barmhartigheid.”

Foto door: Gemeente Rotterdam, fotograaf Marc Nolte 

2014-01-06 18:01