Tweetalig onderwijs op twaalf basisscholen

taatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft woensdagochtend de basisscholen bekendgemaakt die vanaf komend schooljaar tweetalig onderwijs geven. Het gaat om twaalf scholen verspreid over heel Nederland.

Leerlingen op deze scholen krijgen vanaf de kleuterschool maximaal de helft van de tijd les in het Engels. Ze krijgen niet alleen Engelse les maar ook vakken als gym, geschiedenis en aardrijkskunde worden in het Engels gegeven. Tot nu toe werd dat alleen op de middelbare school gedaan.

De scholen staan voornamelijk in grote steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Verder gaan ook een school in Hilversum en het Groningse Marsum de proef aan. In 2015 krijgen nog acht scholen de kans om zich bij de pilot aan te sluiten. Bij succes wordt het experiment waarschijnlijk in 2019 verder uitgebreid.

“Nederlandse kinderen zullen hun brood later verdienen in een wereld waarin het meer dan ooit van belang is dat ze naast Nederlands ook goed Engels spreken”, stelt Dekker in een verklaring. “Juist als ze jong zijn pikken ze taal met speels gemak op. Jong geleerd is in dit geval daadwerkelijk oud gedaan. Bovendien maakt het vroeg aanbieden van een vreemde taal het onderwijs uitdagender voor talentvolle leerlingen met een talenknobbel.”

Dekker werkt nog aan een wetsvoorstel waarin alle basisscholen structureel ruimte krijgen om vijftien procent van de onderwijstijd Engels, Frans of Duits als instructietaal te hanteren.

2014-01-08 10:20