VVD wil wapencontroles in Amsterdam Nieuw-West

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West moet direct als veiligheidsrisicogebied worden aangewezen zodat de politie daar preventief kan fouilleren op wapens. De VVD wil zo een halt toeroepen aan een reeks moorden.

De politie moet minstens een halfjaar preventief kunnen fouilleren, vindt fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad Robert Flos. “Zo wordt duidelijk de norm gesteld dat wapens niet op straat horen in Amsterdam.” Ook verwacht Flos dat mensen met wapens de buurt mijden. Verder zou het de inwoners van de buurt een veiliger gevoel geven.

Sinds begin vorig jaar zijn in Nieuw-West acht moorden zijn gepleegd. Daarnaast kwam het tot andere incidenten waarbij bijvoorbeeld schoten werden gelost zonder dat iemand werd geraakt.

Flos wijst erop dat in 2012 nog 39 procent van de inwoners van Geuzenveld zich onveilig voelde en dat dit vorig jaar is gestegen naar 54 procent. “We zijn het daarom aan de buurtbewoners verplicht om alles in het werk te stellen om die wapens van straat te halen.”

De aanpak van stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud (PvdA) is te slap, stelt Flos. Met voorlichting op scholen en ‘onrealistische voorstellen’ zoals het plaatsen van kazernes in Nieuw-West zou de veiligheid er niet snel beter op worden. Daarom zou burgemeester Eberhard van der Laan een veiligheidsrisicogebied in Nieuw-West moeten aanwijzen.

Voor het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied bestaan vaste regels. Zo moeten er minimaal honderd wapenincidenten op een vierkante kilometer in een jaar gebeuren, er scholen in de buurt zijn en bewoners veel overlast van geweld ervaren. Een woordvoerder van Van der Laan wilde niet zeggen of Nieuw-West aan deze eisen voldoet.

Het verzoek van de VVD wordt donderdag behandeld. De woordvoerder wil niet vooruitlopen op wat daar kan worden besloten.

2014-01-08 13:36