Categories Nieuws Artikelen

Rusland schroeft visumprijzen flink op

De prijzen voor een visum voor Rusland liggen vanaf maandag bijna twee keer zo hoog. Kost een visum nu nog 35 euro, vanaf volgende week telt de aanvrager 65 euro neer voor het reisdocument. De Russische ambassade besteedt de visumaanvragen voortaan uit aan een commercieel bureau, Visa Handling Service.

Doordat het consulaat zelf nog maar één uur per dag aanvragen in behandeling neemt, neemt de levertijd van een visum toe van vijf naar zes dagen. Volgens Toon Vogels, directeur van de Visumdienst in Breda, is de beslissing niet per se een verslechtering. “Je hebt nu te maken met een commercieel bureau in plaats van met ambtenaren. Ik denk dat de visumlevering daardoor transparanter wordt”, aldus Vogels.

Bovendien voorkomt het volgens hem dat mensen voor niets naar het consulaat komen, doordat de tijd om is en het loket voor hun neus wordt dichtgedaan. Vogels wijst erop dat India en China al jaren op deze manier werken. “De nieuwe prijs van het Russische visum is niet eens zo heel erg hoog. Voor een Indiaas of Chinees visum ben je al gauw 70 tot 75 euro kwijt.”

De prijsverhoging voor de Russische visa heeft volgens Vogels niets te maken met de naderende Olympische Spelen in Sotsji. “Dit plan was er al een aantal jaren. In België is het vorig jaar ingevoerd en daar werkt het goed. We moeten afwachten hoe het hier gaat lopen.”

2014-01-10 12:48