Vierhonderd minderjarigen misbruikt via webcam

Een 40-jarige Amsterdammer wordt verdacht van het misbruiken van honderden minderjarigen via de webcam. Op zijn computer is beeldmateriaal gevonden van ongeveer vierhonderd kinderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De man heeft geen fysiek contact met slachtoffers gehad.

Michel S. wordt ervan verdacht minderjarigen via de webcam tot seksuele handelingen te hebben bewogen door zich voor te doen als meisje. Hij zit sinds juli vast maar justitie heeft tot nu toe geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. De man moest vrijdag voor de rechter verschijnen in een zogenoemde pro-formazitting.

In de zaak zijn inmiddels 56 minderjarige slachtoffers geïdentificeerd. Volgens justitie gaat het vooral om jongens tussen de 12 en 14 jaar. Vijf slachtoffers hebben aangifte gedaan. De geïdentificeerden wonen verspreid over het land. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers uit Amsterdam.

Het onderzoek strekt zich uit tot over de grens. Justitie heeft rechtshulpverzoeken gedaan aan België, Spanje en de Verenigde Staten in een poging informatie van providers te krijgen.

In de komende maanden gaan politiekorpsen verder met het identificeren van de slachtoffers, laat een woordvoerder van justitie desgevraagd weten. De politie probeert met iedereen in contact te komen, zodat ze eventueel aangifte kunnen doen. Het OM geeft waarschijnlijk tijdens een volgende zitting de laatste stand van zaken.

De zaak lijkt op de grote zedenzaak die vorig jaar aan het licht kwam rond een 48-jarige Brabander uit Cuijk. Hij wordt ervan verdacht gedurende acht jaar bijna driehonderd meisjes uit Nederland en België via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. In tegenstelling tot de verdachte Amsterdammer had hij wel fysiek contact met enkele slachtoffers.

De Amsterdammer blijft voorlopig vastzitten, zo laat justitie weten.

2014-01-10 13:01