Categories Nieuws Artikelen

Israël ontbiedt Nederlandse ambassadeur

De Israëlische regering heeft vrijdagochtend de Nederlandse ambassadeur Casper Veldkamp ontboden in Tel Aviv. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Veldkamp had een gesprek met de Israëlische minister van buitenlandse zaken.

 

Israël wilde opheldering van de ambassadeur over het besluit van pensioenfonds PGGM om zich terug te trekken uit vijf Israëlische banken die investeren in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

 

In het gesprek heeft Veldkamp een toelichting gegeven op het beleid van Nederland ten aanzien van de nederzettingen, zo laat een zegsman van Buitenlandse Zaken weten. “De ambassadeur heeft in het gesprek benadrukt dat PGGM een zelfstandig bedrijf is dat zelfstandige beslissingen neemt zonder inmenging van de Nederlandse overheid.” De woordvoerder kan niets zeggen over de uitkomst van de ontmoeting.

 

Volgens de Israëlische nieuwssite Arutz Sheva heeft Israël in het gesprek te verstaan gegeven dat het besluit van PGGM voor hen ‘ongegrond en onaanvaardbaar is’. ”We rekenen erop dat de Nederlandse regering (…) duidelijk stelling neemt tegen stappen als deze, die de betrekkingen tussen onze landen schaden”, zou topambtenaar Rafi Schutz hebben gezegd.

 

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) herhaalde vrijdagochtend voor aanvang van de eerste ministerraad van dit jaar dat hij zich niet bemoeit met besluiten van bedrijven. “De Nederlandse regering gaat niet over individuele besluiten van bedrijven”, zei hij over PGGM en Vitens.

 

Ook zei hij nogmaals dat Nederland tegen een boycot van Israël is en ook niet voor sancties. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wees op de moeilijke politieke omstandigheden in het Midden-Oosten. “Als je als instelling maatschappelijk verantwoord wilt handelen in zo’n omgeving, dan valt dat niet mee.”

 

Woensdag werd bekend dat PGGM zijn beleggingen in banken in Israël heeft verkocht. Het pensioenfonds deed dat omdat de banken betrokken zijn bij de financiering van joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden, die volgens de Verenigde Naties illegaal zijn. Eerder trokken ook Royal Haskoning en waterbedrijf Vitens zich terug. Pensioenfonds ABP liet weten zich niet terug te trekken.

 

20140110 / 133512