Categories Nieuws Artikelen

Wetenschappers doen oproep tot muggen vangen

Onderzoekers van Wageningen University roepen iedereen op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en op te sturen voor onderzoek. Ook mensen die geen muggen hebben gezien of geen overlast ervaren, wordt gevraagd dit door te geven. Dat is mogelijk via de nieuwe website muggenradar.nl.

Ook platgeslagen muggen zijn welkom. “Zelfs als een exemplaar enigszins beschadigd is (bijvoorbeeld door uw ferme genadeklap), kunnen wij meestal nog bepalen tot welke soort de steekmug behoort”, staat op de website. Verzendinstructies worden bij het melden van de waarneming verstrekt.

Het is de bedoeling dat de mug in een flessendop wordt gestopt. Die moet vervolgens in aluminium- of huishoudfolie worden gewikkeld, die in een envelop naar de onderzoekers kan worden gestuurd.

De onderzoekers verzamelen informatie over het ’tweelingzusje’ van de huissteekmug. In tegenstelling tot de huissteekmug, de culex pipiens pipiens, is het zusje ook in de winter actief. De culex pipiens molestus is eerder aangetroffen op ondergrondse plekken, waaronder het Amsterdamse metrostelsel.

De wetenschappers willen achterhalen of en waar deze muggenvariant in Nederland voorkomt, omdat ze virussen over kunnen dragen. Dat is in Nederland overigens nog niet gebeurd. In andere Europese landen als Griekenland, Italië en Hongarije zijn wel al besmettingen met bijvoorbeeld het West-Nijlvirus gemeld.

De onderzoekers voeren de proeven uit in een speciaal beveiligd lab. Daar moet worden vastgesteld of deze muggen daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de overdracht van het West-Nijlvirus. Dat kan hoofdpijn, misselijkheid, koorts en vermoeidheid veroorzaken.

2014-01-10 15:36