ANALYSE VIDEOBOODSCHAP WILDERS

N.a.v. de Europese verkiezingen heeft Geert Wilders van de PVV vandaag zijn eerste videoboodschap online gezet. Op zijn website laat Wilders weten ‘regelmatig dergelijke videoboodschappen’ te willen publiceren.

Tijd voor een analyse van de videoboodschap.

Wat mij als programmamaker op valt is dat het hier om een knullig geschoten filmpje gaat dat door een onervaren ‘cameraman’ is gemaakt. Let op het kader. We zien een hele grote nietszeggend leegte rond Wilders dat doet denken aan een homevideo. De cameraman had best mogen inzoomen. Tevens lijkt de achtergrond (zie links van het scherm) constant in beweging te zijn. De achterwand / decor staat op omvallen wat buitengewoon stoort en amateuristisch overkomt. En ook op het geluid is het e.e.a. op- en aan te merken. De camera had best wat hoger opgesteld kunnen worden en de schilderij wat lager.

Ik ben best bereid om de volgende keer een cameraman van Demet TV gratis ter ondersteuning aan te bieden. Dus mijnheer Wilders: Doe hier uw voordeel mee šŸ™‚

Maar, niet de vorm, maar de inhoud telt, zou u kunnen zeggen. Laten we hopen dat de inhoud wel van degelijke kwaliteit is.

Even een paar uitspraken uit de video op een rij:

– ‘Het voortbestaan van ons mooie Nederland staat op het spel’
– ‘We worden gedwongen de deur open te zetten voor honderdduizenden Roemenen, Bulgaren, Polen, die onze banen inpikken’
– ‘Europa wil dat Nederland een provincie wordt van de Europese superstaat’
– ‘De zakkenvullers in Europa leven met uw belastinggeld. Het kabinet wil door op deze heilloze weg’
– ‘Brussel is niet onze vriend, Brussel heeft het niet goed voor met ons voor’
 

Als politici wil je graag dat mensen op jou stemmen. Daarom weten politici al te goed hoe ze mensen moeten mobiliseren (lees: hoe ze kiezers kunnen winnen). Daar zijn twee trucjes voor:

– Je kunt mensen hoop bieden voor de toekomst
– Of mensen bang maken
 

Wil je dat mensen iets voor je doen (in dit geval op jouw partij stemmen) dan kun je in je toespraken ervoor kiezen om mensen hoop te bieden voor de toekomst. Dat is ook de reden waarom je veel politici hoort zeggen: Stem op ons, en wij zorgen voor een beter, sterker bla bla bla bla Nederland.

Maar een veel makkelijkere weg om mensen te mobiliseren – tevens ook een veel gevaarlijkere weg – is mensen bang maken voor de toekomst.

‘Nederland zal een provincie worden van de Europese superstaat,’ aldus Wilders. En ‘Het kabinet wil door op deze heilloze weg.’ In het filmpje van Wilders worden we constant bang gemaakt met kreten zoals hierboven genoemd. U moet bang worden voor Europa, bang voor moslims, bang voor Marokkanen en de Polen. En het meest moet u bang worden omdat ‘het voortbestaan van ons mooie Nederland op het spel staat.’

En weet u wat u moet doen als u deze ellende niet wilt?

Stem op Wilders!

Helaas moet ik eerlijk toegeven dat het Wilders aardig lukt om op deze manier mensen massaal richting het stemhokje te bewegen.

(©) Demet TV