Meesten zien Rutte liever niet terug als premier

Een meerderheid van de Nederlanders ziet Mark Rutte (VVD) liever niet terugkeren als premier. In een peiling van Maurice de Hond geeft 68 procent van de ondervraagden aan na de volgende verkiezingen liever iemand anders als premier te hebben. Een op de vijf ondervraagden ziet hem wel graag terug in die functie.

Er is geen overduidelijke voorkeur wie Rutte als lijsttrekker zou moeten opvolgen. Huidig minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) scoort met 21 procent het hoogst, daarna volgt fractievoorzitter Halbe Zijlstra met negen procent. Twaalf procent kiest voor een andere VVD’er en de rest heeft geen voorkeur.

De premier wordt niet direct door het volk gekozen, maar als Schippers het bij een verkiezing zou moetenopnemen tegen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher van de PvdA, lijkt Asscher het te winnen. Van de ondervraagden zegt 38 procent hem dan het liefst als premier te zien. Schippers haalt dan 29 procent.

Bijna driekwart (74 procent) wil niet dat na de volgende verkiezingen weer een kabinet wordt gevormd met de VVD en de PvdA erin. Slechts dertien procent wil dit wel.

2014-01-11 10:31