Schriftelijke vragen over Marokkaanse diabetespatiënte

De Haagse Islam Democraten heeft schriftelijke vragen gesteld n.a.v. een incident in de Hema dit weekeinde. Daarbij werd een 17-jarige Marokkaanse jongedame door de politie gezien als junk nadat zij in een paskamer insuline had gespoten. In werkelijkheid was de dame een diabetespatiënte en had op dat moment een hyper waardoor ze genoodzaakt was om in de paskamer insuline te spuiten. De beveiligers zagen haar echter aan voor een drugsgebruiker en ze moest 4 uur in de politiecel doorbrengen.

Volgens de Haagse Islam Democraten is dit niet het enige voorbeeld waarbij het mis ging. In 2012 zou volgens de partij een Poolse jongedame zijn overleden door vooroordelen bij de hulpverleners. De meldkamer besloot geen ambulance maar de politie te sturen na een melding van een bewusteloze Poolse jongedame. Ondanks de melding van de partner van de vrouw dat ze niet had gedronken, trok de meldkamer toch de conclusie dat de vrouw vast gedronken had. De betreffende jongedame is door haar partner naar het ziekenhuis gereden waarna zij overleed aan een bloedvergiftiging.

‘Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling,’ aldus Mahmood, fractievoorzitter van de Islam Democraten. Daarom heeft de fractie inmiddels schriftelijke vragen hierover gesteld.

Link schriftelijke vragen