Zorgen medici om energiedrankjes

Medisch specialisten, tandartsen en voedingsdeskundigen vinden het zorgelijk dat steeds meer jongeren verslaafd zijn aan energiedrankjes. Ze trekken daarvoor maandag aan de bel in De Telegraaf. De drankjes kunnen zelfs leiden tot hartritmestoornissen, waarschuwen ze.

“Het spul kan een overbelasting voor je hart geven. Als je er gevoelig voor bent, kan er een fatale hartritmestoornis ontstaan”, zegt een cardioloog in de krant. “Kinderen reageren er ook heftiger op, die gaan stuiteren van de combinatie van cafeïne, taurine en suiker.” Ze krijgt regelmatig kinderen en jongeren over de vloer die letterlijk moeten afkicken van het spul.

Een voedingsdeskundige stelt dat het ‘een groot chemisch, synthetisch mengsel’ is met ‘nul voedingswaarde’. “Ik wil jongeren niet aanzetten tot het drinken van alcohol, maar feitelijk is pure wodka minder slecht voor je dan energiedrank.”

De specialisten vinden het onbegrijpelijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer mogen drinken in een café maar wel zonder moeite aan energiedrankjes kunnen komen. Op blikjes zou bijvoorbeeld een waarschuwing kunnen komen. Ook moet er meer onderzoek komen naar het effect van het drinken van veel energiedrankjes.

Eerder waarschuwde de GGD ook al voor het gevaar van energiedrankjes. De gezondheidsdienst pleit ervoor dat de drankjes voortaan alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. Kinderen zouden er daardoor minder snel aan kunnen komen.

2014-01-13 13:13