Zes miljoen extra voor noodhulp Syrië

De regering stelt zes miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp voor de slachtoffers van het geweld in Syrië. Dat meldt een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandagavond. Het geld gaat naar de Verenigde Naties, die de internationale hulp coördineren.

Meer dan negen miljoen mensen zijn gevlucht voor het geweld in Syrië. Volgens de Verenigde Naties is dit jaar 6,5 miljard euro nodig voor zaken als voedsel, onderdak en basale medische zorg. “De situatie in de opvangkampen is dramatisch en verslechtert met de dag. Nog erger is het voor de talloze mensen die onbereikbaar zijn voor hulpverleners”, aldus Ploumen.

Elke dag is het volgens Ploumen een strijd om te overleven. “Zolang er geen politieke oplossing komt voor deze afschuwelijke burgeroorlog blijft extra hulp voor de getroffenen steeds weer nodig.”

De minister stelde voor dit jaar al een bedrag van zeven miljoen euro beschikbaar via Nederlandse hulporganisaties. Vorig jaar en het jaar daarvoor droeg Nederland in totaal 61 miljoen euro bij aan noodhulp voor de Syriërs. Daarmee levert Nederland volgens de woordvoerder van Ploumen een vergelijkbare bijdrage aan de noodhulp voor getroffen Syriërs als andere Europese landen.

2014-01-13 20:14