Burgemeester Den Helder bekogeld met eieren

Burgemeester van Den Helder Koen Schuiling (VVD) is maandagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad bekogeld met eieren. De eiergooier, een 27-jarige man, is opgepakt en zit vast. Hij wordt dinsdag verhoord, laat een woordvoerder van de politie weten. Schuiling gaat aangifte doen tegen de man.

Het is niet bekend waarom de man eieren gooide naar Schuiling. “Op dat moment was er geen specifiek agendapunt in behandeling”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De politie laat weten dat zij ook nog geen idee heeft van het motief van de eiergooier. “Waarschijnlijk deed hij het uit onvrede over een bepaalde actie of een besluit. Dat zie je vaker.”

Niet alleen de burgemeester werd met eieren besmeurd. Ook wethouder Kees Visser werd geraakt. “Het is niet duidelijk of dat per ongeluk was of dat zijn actie ook tegen de wethouder was gericht”, zegt de woordvoerder. De burgemeester gaat dinsdag naar het politiebureau om aangifte te doen. Het is nog niet bekend of de wethouder dit ook gaat doen.

De vergadering werd volgens de zegsvrouw van de gemeente na het incident vijfentwintig minuten geschorst. “De burgemeester vroeg om een doekje om zijn pak schoon te maken. Daarna kon de vergadering doorgaan.” De burgemeester reageerde rustig, aldus de woordvoerder . “Zo is hij, altijd alles onder controle.”

Het was het eerste incident in de gemeenteraad van Den Helder. “We hebben wel eens meegemaakt dat mensen schreeuwend binnenkwamen omdat ze zich ergens boos om maakten. Maar er is nog nooit met eieren of andere voorwerpen gegooid”, zegt de woordvoerder.

2014-01-14 09:27