Bulgaars OM: Hollander misbruikte kinderen

Jerre W., de Nederlandse pedofiel die vorige week in Bulgarije werd gearresteerd, heeft seksueel contact gehad met de twee jongetjes met wie hij werd aangetroffen op een hotelkamer. Dat meldt het Bulgaarse Openbaar Ministerie.

Het Bulgaarse OM verdenkt W. van ‘seksuele handelingen met minderjarigen van hetzelfde geslacht’. Daar staat in Bulgarije tussen de twee en zes jaar celstraf op. Het Bulgaarse OM is volgens een woordvoerder van plan de maximale straf te eisen.

W. staat woensdag voor de rechter in de Bulgaarse stad Stara Zagora. Eerst zal worden vastgesteld of hij vast moet blijven zitten of dat hij het proces in vrijheid mag afwachten. Daarna zal het strafproces tegen de Nederlander beginnen.

De West-Graftdijker werd in 2011 in Nederland veroordeeld voor ontucht met minderjarigen in zijn woonplaats. Na anderhalf jaar celstraf keerde hij eind 2012 terug naar het Noord-Hollandse dorp, waarbij hij vijf jaar lang onder toezicht van de reclassering zou staan.

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 januari boekte de Nederlander een kamer in een hotel aan de rand van Stara Zagora, waar hij samen met de kinderen naar binnen ging. De receptioniste van het hotel vertrouwde het niet en belde enige uren later de politie. Eerder op de dag werd W. al gezien met de kinderen in een internetcafé.

Uit verklaringen van de 11- en 12-jarige jongens blijkt dat de Nederlander ze heeft verleid tot seksuele handelingen in de hotelkamer. Eén van de jongens komt uit een weeshuis, de andere uit een Romafamilie.

De politie heeft ook een laptop en een harde schijf in beslag genomen met daarop een terabyte aan bestanden. Er wordt nog technisch onderzoek gedaan naar de aard van het materiaal. Lokale media suggereren dat Jerre W. een pornofilm wilde maken met de jongens.

W. zou de kinderen op straat hebben ontmoet, mogelijk al tijdens eerdere reizen naar Bulgarije. In het kleine provinciestadje staan de jongens bekend als bedelende straatschoffies. In het Bulgaarse weeshuis is weinig toezicht; weeskinderen zwerven vaak op straat. W. zou ze hebben gelokt met geld en cadeaus. Zo zou hij voor een van de jongens een mp3-speler hebben gekocht.

De Nederlander zit vast in een politiecel in Stara Zagora. Hij ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij verklaart dat hij de kinderen van straat wilde halen en voor ze wilde zorgen.

Volgens de openbaar aanklager heeft W. inmiddels bezoek gehad van een consulair medewerker van de Nederlandse ambassade in Bulgarije. Ook heeft hij een Bulgaarse advocaat toegewezen gekregen.

Hoe Jerre W. precies in Bulgarije terecht is gekomen, is onduidelijk. Uit onderzoek blijkt dat hij eerder via internet contact heeft gehad met iemand uit Stara Zagora. Zelf verklaarde hij, toen hij vorige week voor de rechter werd voorgeleid, dat hij voor zaken in Bulgarije was.

De twee kinderen zijn na het voorval door een psycholoog opgevangen en zijn inmiddels weer thuis.

Na zijn arrestatie in Bulgarije heeft de reclassering in Nederland het toezicht op W. teruggegeven aan het Openbaar Ministerie. Omdat hij zijn proeftijd heeft geschonden hangt hem bij terugkeer in Nederland een jaar celstraf boven het hoofd.

2014-01-14 22:52