Teeven wil verdachten bewijs goed gedrag weigeren

Een verdachte van een misdrijf moet vaker een verklaring omtrent het gedrag (vog) worden geweigerd zonder dat hij of zij is veroordeeld. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

“Ik word in de praktijk geconfronteerd met gevallen waarbij ik, gelet op de politiegegevens, afgifte van een vog zou willen weigeren”, stelt Teeven. Dat kan nu nog niet zolang iemand niet met justitie in aanraking is geweest. In bepaalde gevallen moet daarom ook gekeken worden naar de politiegegevens, zo vindt de staatssecretaris. Hij wil daarvoor de wet wijzigen.

Het gaat volgens Teeven om mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij ernstige misdrijven zoals moord. Hij wil voorkomen dat bijvoorbeeld iemand die door de politie verdacht wordt van kindermisbruik in een crèche aan de slag gaat. Een vog, een bewijs van goed gedrag, is vaak nodig om een baan te krijgen.

“Om in deze gevallen op adequate wijze te kunnen handelen, is het noodzakelijk dat ik de afgifte van de vog in bepaalde gevallen kan weigeren op basis van relevante politiegegevens”, aldus Teeven.

2014-01-16 09:05