Minder inbraken, overvallen en berovingen in 2013

De criminaliteit in Nederland is vorig jaar afgenomen. Zowel het aantal woninginbraken, straatroven als overvallen is gedaald. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman woensdagavond in de talkshow Knevel en Van den Brink.

Volgens Bouman neemt de criminaliteit al jaren af. “Mensen denken dat het elk jaar onveiliger wordt, maar het tegenovergestelde is waar.” De korpschef vertelde dat het aantal woninginbraken in 2013 met vijf procent is gedaald. Ook waren er achttien procent minder straatroven dan in 2012.

Het aantal overvallen daalde eveneens met achttien procent. Volgens Bouman is dat cijfer in een paar jaar tijd zelfs gehalveerd. Hij is ‘hartstikke tevreden’ met de resultaten. “Voor mij is the sky the limit. De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden.’

De reorganisatie van de politie vorig jaar heeft volgens Bouman bijgedragen aan de daling van de criminaliteit. “Er werd gevreesd dat de invoering van de Nationale Politie zou leiden tot mindere prestaties. Maar het omgekeerde is gebeurd.”

2014-01-16 08:46