‘Weinig kans dat vonnis Van der Sloot verandert’

Het Peruaanse hooggerechtshof dat zich moet buigen over het verzoek tot nietigverklaring van de veroordeling van Joran van der Sloot, zal het vonnis hoogstwaarschijnlijk geldig verklaren. Dat zegt de Peruaanse strafrechtdeskundige Giovanna Gismondi. Zij denkt dat er weinig grond is om het vonnis van 28 jaar cel nog te wijzigen.

Het hooggerechtshof kan de veroordeling nietig verklaren, deze aanpassen of geldig verklaren. José Jiménez Navarro, de advocaat van Van der Sloot, liet begin vorige week weten dat zijn cliënt wil proberen de celstraf van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010 nietig te laten verklaren. Tegen Peruaanse media verklaarde hij maandag dat het hem nu te doen is om een lagere straf.

De advocaat toonde zich na de veroordeling van zijn cliënt op 13 januari teleurgesteld over het vonnis. Hij had gehoopt dat de straf lager zou uitvallen omdat Van der Sloot schuld had bekend en volgens hem altijd had meegewerkt. De rechtbank hechtte hier voor de strafmaat niet veel waarde aan. De raadsman is bovendien van mening dat de eerste bekentenis van Van der Sloot nooit ‘op waarde is geschat’.

Het hooggerechtshof buigt zich alleen over het schriftelijke vonnis van de lagere rechtbank. Mogelijk is er nog wel een zitting waar de verdediging van Van der Sloot het verzoek moet toelichten. Volgens Jiménez zou er uiterlijk in april uitsluitsel moeten zijn over de beslissing van het hooggerechtshof.

24 januari 2012, 09:11
©novum