Categories Nieuws Artikelen

Turkije dreigt Frankrijk met maatregelen

Turkije heeft de Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag gewaarschuwd de wet die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt niet te ondertekenen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dreigde met niet nader gespecificeerde sancties tegen Frankrijk.

Erdogan noemde de wet dinsdag ‘racistisch en discriminerend’ jegens Turkije. “Voor ons is dit (deze wet, red.) nietszeggend en leeg”, zei Erdogan. “We zijn de hoop nog niet verloren dat dit kan worden rechtgezet.”

De Franse Senaat nam het wetsvoorstel maandagavond aan. De tekst werd op 22 december al aangenomen door de Nationale Assemblee. In de Senaat was de stemming 127 voor en 86 tegen. Sarkozy, wiens partij het voorstel steunt, moet de wet ondertekenen om hem van kracht te laten worden, maar dat is in principe een formaliteit.

Het Turkse ministerie zei dinsdag in een verklaring dat het de beslissing van het parlement scherp veroordeelt en noemde het een voorbeeld van onverantwoordelijkheid. Turkije schortte eerder al alle militaire, economische en politieke contacten op en riep vorige maand korte tijd zijn ambassadeur terug toen de Assemblee met de wet instemde.

De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé noemde het wetsvoorstel ‘een beetje inopportuun’. “Maar het parlement heeft hiertoe besloten”, zei hij. “Wat ik vandaag wil doen is onze Turkse vrienden bellen om de rust te bewaren.” Juppé zei er zeker van te zijn dat de betrekkingen tussen beide landen worden hersteld. Die waren al enigszins bekoeld omdat Sarkozy een tegenstander is van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

24 januari 2012, 11:51
©novum