Categories Nieuws Artikelen

Amsterdam onderzoekt lage huur voor gebedsruimtes

Amsterdam onderzoekt of stadsdelen gebedsruimtes onder de marktprijs verhuren. De aanleiding is de lage huur die werd betaald voor twee moskeeën in een gebouw in de Transvaalbuurt in stadsdeel Oost. De lage prijs kan worden gezien als indirecte subsidie en is in strijd met de scheiding van kerk en staat, concludeert het stadsdeel Oost in een woensdag openbaar gemaakt rapport.

Het stadsdeel stuurde het rapport eerder naar burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). Hij liet dinsdag in een reactie aan het stadsdeel weten een onderzoek in heel Amsterdam in te stellen. De lage prijzen werden onderzocht nadat De Groene Amsterdammer er in juni vorig jaar een artikel aan had gewijd.

De lage huurprijs voor de Turkse en Marokkaanse moskeeën in het multifunctionele gebouw De Verbinding werd in 2009 onder het vorige bestuur van het stadsdeel afgesproken. Dat had een voorgeschiedenis. In het gebouw dat eerder op de locatie stond, waren ook moskeeën gevestigd. De stadsdeelraad wilde destijds niet dat de organisaties door de nieuwbouw meer huur moesten betalen.

Daarom werd een lage huurprijs afgesproken. Die afspraken zijn ongewenst, concludeert het nieuwe bestuur nu. De huurcontracten lopen echter door tot 1 april 2014. Pas daarna kan een normale huur worden gerekend. Stadsdeelwethouder Lieke Thesingh (GroenLinks) gaat hierover met de moskeeën in overleg. “Wij verwachten daar wel uit te komen”, zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

De onderzoekers stuitten op meer problemen. In het gebouw worden namelijk ook gesubsidieerde computerlessen en taallessen gegeven. De voorzitters van de stichtingen achter deze lessen zijn echter ook voorzitter van de moskee. Dat wekt volgens Thesingh en Van der Laan de schijn van belangenverstrengeling. “Wij gaan er dan ook werk van maken dat deze dubbele voorzitterschappen niet meer voorkomen”, zegt Thesingh via haar woordvoerder.

Verder bleken ruimtes waarvoor subsidie werd verleend te worden doorverhuurd. Ook dit wordt aangepakt.

Van der Laan zegt het liefst te zien dat alle misstanden nog vóór 2014 worden aangepakt. Wat betreft de huurprijs zal dat volgens de woordvoerder moeilijk gaan. “Je kunt een contract niet zomaar openbreken.”

Er is een reële mogelijkheid dat soortgelijke problemen in meer stadsdelen spelen. Nadat Oost de huurprijs in 2009 afsprak, kwam Amsterdam met een notitie over de scheiding van kerk en staat. Alleen de stadsdelen Zuid (waar Thesingh toen bestuurder was) en Slotervaart (waar huidig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch voorzitter was) zijn daar destijds mee aan de slag gegaan.

25 januari 2012, 14:20
©novum