Volkert van der G. is op proefverlof geweest

Volkert van der G. is voor het eerst op proefverlof geweest. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Van der G. moest uiterlijk 1 februari met proefverlof. Over de invulling van het verlof van de moordenaar van Pim Fortuyn worden geen mededelingen gedaan.

De bewindsman geeft met het proefverlof gehoor aan een uitspraak van de Raad van Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die bepaalde in december dat Van der G. uiterlijk 1 februari voor het eerst met verlof moest. Teeven, een verklaard tegenstander van het proefverlof, liet toen al weten dat deze uitspraak ‘weinig ruimte’ biedt.

“Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden”, schrijft Teeven maandag. “Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen.” Eerder zei Teeven dat Van der G. alleen op verlof kon als het veilig kan.

Teeven verzette zich keer op keer tegen het proefverlof voor Volkert van der G. Als belangrijkste argument voerde hij daarbij aan dat het verlof zou zorgen voor maatschappelijke onrust. Ook zou het verlof een gevaar zijn voor Van der G. zelf, zijn familie en de openbare orde.

De RSJ veegde die bezwaren in december echter van tafel en tegen dat besluit was geen beroep mogelijk. Niet alleen moest Van der G. voor 1 februari voor het eerst met verlof, ook de maanden daarop mag hij elke maand voor ten minste 24 uur de gevangenis verlaten om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving.

Het verlof was een politiek gevoelige kwestie. Tijdens de laatste verkiezingscampagne noemde premier Mark Rutte (VVD) het ‘ondenkbaar’ dat Van der G. ooit proefverlof zou krijgen. Als een minister van Justitie daartoe zou besluiten, moest die volgens Rutte aftreden. In december legde ook Rutte zich neer bij het proefverlof. Hij blijft tegen, maar kan een uitspraak van een onafhankelijke rechter niet negeren, zei hij.

2014-01-20 11:34