VVD: accreditatie Islamitische Universiteit innemen

De accreditatie van de Islamitische Universiteit in Rotterdam moet worden ingetrokken. Uitspraken van rector Ahmet Akgündüz geven daar genoeg aanleiding toe, zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg dinsdag in Trouw.

Akgündüz liet zich in juni uit over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij haalde daarbij een uitspraak aan van de geestelijke leider Said Nursi, die in 1960 overleed. Over ‘zij die van het rechte pad zijn afgeweken’ zei Nursi: “Wij vervullen onze heilige taken altijd in gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden.”

Volgens Duisenberg zouden mensen hieruit kunnen concluderen dat ze geweld mogen gebruiken. “Met dit soort uitspraken bevorder je segregatie en geen integratie”, zegt hij in de krant. Akgündüz gaf bij het aanhalen van het citaat geen uitleg, daarom was het volgens Duisenberg zijn eigen mening.

De universiteit had volgens de VVD’er afstand van de uitspraken moeten nemen of uitleg moeten geven. “Als dit de uitspraken zijn van de rector, met ondersteuning van het bestuur, dan maak ik mij zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt.”

De Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie, die de accreditaties verleent, gaf beide opleidingen van de universiteit een voldoende. Het gaat om islamitische theologie en geestelijke verzorging. Wel scoorde de universiteit onvoldoende op de ‘interne kwaliteitszorg’.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei vorige week geen aanleiding te zien de universiteit te sluiten. Ze zou pas iets kunnen doen bij een aangifte of gerechtelijke veroordeling. Volgens Duisenberg kan ook een onderzoek worden ingesteld zonder tussenkomst van een rechter.

Als de accreditatie wordt ingetrokken krijgt de universiteit geen geld meer van de overheid en krijgen de studenten geen studiefinanciering meer. Ook is een diploma van de universiteit dan minder waard.

2014-01-21 06:45