Timmermans pakt tankpas wanbetalende diplomaten af

Diplomaten die hun parkeerboetes niet betalen, moeten hun tankpasje inleveren. Ze moeten dan door een hele administratieve rompslomp om nog belastingvrij te kunnen tanken, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Het aanpakken van diplomaten die verkeersboetes niet betalen, is al langere tijd een dilemma. Vanwege de diplomatieke onschendbaarheid zijn zij wettelijk niet verplicht de boetes te betalen, ‘maar moreel wel’, zei Timmermans. “Ik heb ook altijd gezegd tegen onze diplomaten in buitenland: als je een boete krijgt, moet je gewoon betalen.”

Sinds Pownews het dilemma aan de orde stelde zouden meer diplomaten in Nederland hun boetes betalen. Nu wordt de helft van de boetes volgens Timmermans betaald.

De minister besloot na te gaan hoe andere landen wanbetalende diplomaten aanpakken. “Doen zij het misschien beter”, vroeg hij zich af. Toen bleek volgens hem dat in België al langer tankpasjes worden ingenomen, een maatregel die Timmermans wel aansprak.

Er zijn ook landen die het kenteken afnemen, maar in de Nederlandse wet gaat dat volgens Timmermans niet zomaar. Hij wil wel bekijken of de wet kan worden aangepast.

2014-01-21 08:05