Fatima Elatik Europees lijstduwer PvdA

De Amsterdamse politica Fatima Elatik is lijstduwer voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Andere opvallende namen op de donderdag gepresenteerde lijst zijn die van de asielactivist Sander Terphuis en voormalige NOS-journalist Paul Sneijder.

Elatik, nummer 45 op de lijst, is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost. Ze trad in 2010 af vanwege verschillende financiële affaires, maar keerde niet veel later terug op haar post. Terphuis (nummer 11) is van Iraanse origine en zet zich in voor een humaner asielbeleid. Hij wist daarover een motie aangenomen te krijgen op een PvdA-congres. Sneijder staat vijfde en is voormalig correspondent in Brussel en Washington.

De nummers één en twee van de lijst waren al bekend. Oud-Kamerlid Paul Tang is lijsttrekker. Op de tweede plaats staat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Tang won eerder de lijsttrekkersverkiezing die onder de leden van de PvdA werd gehouden. Van de overige kandidaten voor het lijsttrekkerschap staat alleen Bernard Naron op de lijst. Hij werkt als adviseur voor de PvdA-eurofractie. De lijsttrekkerskandidaten Robbert Baruch en Zita Schellekens ontbreken.

De PvdA heeft nu drie zetels in het Europees Parlement. De partij wil af van de huidige drie fractieleden, die ruziënd door het leven gaan. Twee van hen weigeren nog langer samen te werken met nummer drie, Judith Merkies. Zij raakte in opspraak omdat ze een vergoeding te laat zou hebben teruggestort.

2014-01-23 14:55